• Langs de lijn bij FC Breukelen

  27 jan 2020
 • Wat waren we allemaal blij dat het winterstop was, maar wat zijn we weer blij dat het voorbij is. Want vandaag is het eindelijk zover: de voetbalschoenen mogen weer uit het vet en ze mogen weer mee de voetbaltas in. Vandaag gaan we eindelijk weer lekker met z’n allen voetballen.

  Het is zaterdagochtend 25 januari 9:00. De kantine staat bomvol met ouders en kinderen. Wat een heerlijk gevoel, FC Breukelen bruist weer. Achter de bar zie ik aardig wat vrijwilligers, meestal dezelfde gezichten. Van de week kreeg ik te horen dat er toch een groot tekort is aan vrijwilligers bij FC Breukelen. Veel van de lezers zullen nu meteen denken, ow dat is niks voor mij. Dan moet ik elke week op de club achter die bar staan, daar heb ik geen tijd voor.

  Maar er zijn veel meer dingen bij FC Breukelen waar ze uw hulp kunnen gebruiken. En niet voor elke week. Als u één keer in de maand wilt bijspringen in de kantine dan is dat al fantastisch. En als u denkt, ja maar vrijwillig? Daar krijg ik dus helemaal niks voor? Dan moet u voor de grap is op zaterdagochtend aan de bar komen staan. Minstens 20 lieve kinderkoppies die u netjes om een AA’tje vragen. En heel veel gezellige ouders die gewoon even aan de bar komen opwarmen met een bakje koffie en een praatje. Dus heeft u ergens een uurtje vrij? Stuur dan een mailtje naar bestuur@fcbreukelen.nl en FC Breukelen zal u eeuwig dankbaar zijn.

  Vandaag ga ik kijken bij de JO13-1. Het is een nieuwe start, want bij de jeugd begin je na de winterstop weer aan een nieuwe competitie. Iedereen staat weer op 0 punten. Toevallig is het ook 0 graden, iets waar de toeschouwers minder blij mee zijn.

  De JO13-1 komt uit in de eerste klasse, wat erg hoog is. In de winterstop is er een nieuwe indeling geweest. De twee teams die bovenaan staan, gaan een klasse hoger spelen. De twee teams die onderaan staan, gaan een klasse omlaag. Maar de jongens van JO13 hebben de eerste klasse gehandhaafd en wonnen vorige week meteen hun eerste wedstrijd.

  Vandaag spelen ze tegen Desto JO13-2. Ook zij speelden voor de winterstop in de eerste klasse en FC Breukelen heeft er dus al tegen gespeeld. Nog geen 2 maanden geleden verloor FC Breukelen met 8-1 van Desto. Vandaag moeten ze dus aan de bak. En dat doen ze.

  Meteen vanaf minuut één is het een spannende pot. Het gaat op en neer. Er is geen betere ploeg. FC Breukelen en Desto zijn erg aan elkaar gewaagd. Beide teams zijn erg aanvallend, wat veel kansen oplevert. Het is altijd mooi als teams aan elkaar gewaagd zijn, dat is het lekkerst voetballen maar ook het leukst om naar te kijken.

  Afgelopen week zag ik de bekerwedstrijden. Als je dan bijvoorbeeld naar Ajax – Spakenburg kijkt, is het geen leuke wedstrijd om naar te kijken. Ze zijn niet aan elkaar gewaagd. Met z’n allen rond de zestien meter staan van Spakenburg en een beetje op doel schieten. Daar is toch weinig aan. Ook heb ik naar Feyenoord gekeken, nou ja gekeken. Mijn vrouw heeft me 60 minuten uitgelachen dat ik naar een wit scherm heb gekeken door die dikke mist.

  Maar dan is deze wedstrijd die ik vandaag te zien krijg, toch veel spannender. Helaas scoort Desto de 0-1 en gaan we met die stand de rust in. Ook na rust blijft FC Breukelen niks weggeven en krijgen ze veel kansen. Het is echt een fantastisch voetballend team. Toch weet Desto er nog een keer doorheen te komen en wordt het 0-2. Dit is helaas ook de eindstand.

  Na de wedstrijd praat ik nog even na met de coach. Ook hij ziet dat ze enorme stappen aan het maken zijn. Dit team groeit iedere week. Waar er twee maanden geleden nog met 1-8 verloren werd, is de 0-2 van vandaag toch een grote vooruitgang voor het team.

  Ik praat ook nog even na met de trainers van de JO13-1. Dit zijn Joery Knoop en Jop van Geffen. Beide spelen bij FC Breukelen in de selectie en daarnaast trainen zij als vrijwilligers de jeugd. Ik vraag hen waarom zij dit eigenlijk doen en waarom ze hun vrije tijd daarvoor opgeven. Jop zegt meteen dat hij er nooit zo over heeft nagedacht. Hij vindt het leuk om die jonge jongens wat te leren. Vroeger keek hij als jeugdspeler ook echt op tegen de jongens die hem training gaven. Met school en werk is het soms lastig te combineren, daarom geeft hij de trainingen samen met Joery Knoop. Als de één niet kan, dan neemt de ander het gewoon over. Daarnaast vinden ze het allebei leuk om iets te doen voor de club. Joery voegt daar nog aan toe dat ze ook veel waardering krijgen van de ouders. Ze komen op zaterdag ook weer bij het eerste kijken en lekker schreeuwen langs de lijn, dus dat is mooi.

  Ik heb respect voor alle vrijwilligers en hoop dat FC Breukelen er nog veel meer kan vinden. Van de wedstrijd heb ik in ieder geval zeker genoten en ik denk dat dit team het ver gaat schoppen in de nieuwe competitie. Tot volgende week allemaal.

   

  FC Breukelen heeft in totaal 30 teams, waarvan 22 jeugdteams. De komende tijd ga ik een aantal van deze teams bezoeken op zaterdag om te kijken naar de wedstrijd, maar ook wat eromheen allemaal gebeurt. Vind je het leuk als ik bij jouw team kom kijken, of bij je zoon of dochter? Reageer dan even in een mailtje naar: nickhoogveldt@gmail.com