• Langs de lijn bij FC Breukelen

  26 feb 2020
 • Afgelopen weekend waren er weer geen wedstrijden voor de jeugd. Geen officiële wedstrijden en geen oefenwedstrijden. Dus zag ik op een woensdagavond 19 februari een pareltje van een wedstrijd op het programma staan. De MO15-1 tegen Nita JO14-1. 

  Dat is een wedstrijd waar je voor op de tribune gaat plaatsnemen bij FC Breukelen. Dat kon gelukkig, want de wedstrijd werd gespeeld op het hoofdveld die vol in de schijnwerpers stond. Op het veld zie ik Nico van Stroe al druk plaatjes schieten. Deze oefenpot lijkt ineens een hele officiële wedstrijd. De twee teams staan beide op de middencirkel en er worden handjes geschut in een rijtje. Een oefenwedstrijd? Het lijkt wel de Champions League.

  De MO15-1 doen het dit seizoen heel goed. De meiden zijn voor de winterstop zelfs gepromoveerd van de tweede klasse naar de eerste klasse. Een erg goed voetballend team dus. Daarom hebben de coaches Hans Doorn en Maya van Middelaar gekozen om vandaag op een hoog niveau te oefenen. Een echte derby tegen de buurjongens van Nita.

  Om 19:00 is de aftrap en ik neem eerst plaats op de tribune voor een goed overzicht van de wedstrijd. Naast mij zit Thijs Langelaar, speler van FC Breukelen JO19-1 en trainer van Nita JO14-1. Eerst dus even hem uithoren hoe goed de tegenstander van vanavond is. Maar voordat hij hier antwoord op kan geven scoort Nita de 0-1. En 4 minuten later scoren ze de 0-2 en een minuut later de 0-3. Een hattrick door de spits. Ik hoef geen antwoord meer van Thijs. Nita is een sterke tegenstander voor vanavond.

  We wensen elkaar een prettige wedstrijd en gaan beide richting onze eigen dug-out. Bij FC Breukelen wordt er druk gecoacht door de staf. Maya en Hans proberen het team goed neer te zetten. Maar voor FC Breukelen blijft het verdedigen, verdedigen, verdedigen. Als excuus van een verkeerde bal hoor ik één van de meiden zeggen dat de shirtjes te veel op elkaar lijken. Daar heeft Nita minder moeite mee. De doelpunten blijven helaas vallen en de meiden lopen op hun tandvlees.

  Wat ook opvalt is dat beide grensrechters aan de verkeerde kant staan. Een scheidsrechter heeft een looplijn van de ene rechtsback naar de andere rechtsback. Daarom sta je als grensrechter aan de kant van de linksback, zodat de scheids altijd richting de grensrechters kan kijken. Hier zie ik de scheids naast de grensrechter staan. Geen wonder dat we dan ook met 0-6 de rust in gaan.

  In de kleedkamer is het stil. De meiden hebben aardig wat meters moeten maken. Hans Doorn is aan het woord en Maya deelt ondertussen stroopwafels en mandarijnen uit. Hans stelt de meiden gerust dat het helemaal niet zo slecht gaat. De jongens van Nita zijn sneller, er zit meer kracht in en als ze schieten gaat de bal bijna door het net. Wat de meiden goed doen is als ze de bal hebben, ze wel gewoon blijven voetballen. Ze moeten fel blijven en kort staan bij het verdedigen. Deze oefenwedstrijd is niet voor niks ingepland, we hadden ook tegen een heel laag elftal kunnen oefenen en met 10-0 kunnen winnen zegt Hans. Vandaag moeten we gewoon keihard aan de bak en worden we getest.

  Het zijn mooie woorden en de meiden hebben er weer zin in. Om 19:45 start de tweede helft en vanaf de aftrap scoort Nita meteen. Toch heeft Hans gelijk, deze wedstrijd is een hele goede test op hoog niveau. Niet alleen voor de verdediging, want iedereen moet vandaag haar verdedigende taak serieus nemen. Dat geldt dus ook voor het middenveld. Dit is erg lastig omdat je onder constante druk moet proberen te voetballen. Daarin valt mij op dat de dames het hartstikke goed doen. Het team heeft veel techniek in huis, ik zie trucjes en mooie kapbewegingen en zelfs een panna. Misschien niet de ideale wedstrijd om dit tentoon te stellen maar ze proberen het wel.

  Ondertussen is wel de 0-10 gevallen, maar de meiden blijven keihard werken. Wat natuurlijk erg lastig is, omdat de motivatie ook kan wegzakken. Maar dat is hier niet het geval. De meiden blijven allemaal fanatiek. Er komt een wissel omdat één van de jongens een meisje te hard aan haar arm heeft getrokken. Waarop de coach reageert: Misschien vindt hij je leuk? Er wordt gelukkig nog steeds gelachen. Maar het blijft een voetbalwedstrijd en geen Temptation Weiland.

  FC Breukelen is deze wedstrijd zeker op de proef gesteld en ik denk dat het een hele goede oefening is geweest. De meiden hebben geen slap voetbal laten zien en zijn echte doorzetters die tot de laatste minuut alles geven. De uitslag is dan misschien wel 0-14 maar dat waren natuurlijk allemaal mazzelgoaltjes. En dit is de meiden onder 15, dus ze hebben het onder de 15 gehouden. Dat is knap.

  Daarnaast hebben de grensrechters ook niet echt meegeholpen. De tweede helft hebben ze zelfs aan dezelfde kant gestaan van een helft van het veld. Het is jammer dat het geen één keer buitenspel was, ik had graag twee vlaggen in de lucht gezien.

  Het was weer een mooie wedstrijd om te zien, een mooie derby. De meiden zijn in ieder geval weer helemaal klaargestoomd om in de competitie weer te gaan knallen.

  Tot volgende week!
  Nick Hoogveldt

   

   

  FC Breukelen heeft in totaal 31 teams, waarvan 23 jeugdteams. De komende tijd ga ik een aantal van deze teams bezoeken op zaterdag om te kijken naar de wedstrijd, maar ook wat eromheen allemaal gebeurt. Vind je het leuk als ik bij jouw team kom kijken, of bij je zoon of dochter? Reageer dan even in een mailtje naar: nickhoogveldt@gmail.com