• Voetbalclubs Stichtse Vecht luiden de noodklok

  19 sep 2019
 • Beste (ouders van onze) leden,


  Graag vragen we jullie aandacht voor onderstaand artikel wat vorige week in de VAR is gepubliceerd. Mochten jullie naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties hebben, stel je vragen of vertel je suggesties aan het bestuur. 

  NIEUWS Voetbalclubs Stichtse Vecht vrezen voor voortbestaan

  STICHTSE VECHT > De negen voetbalverenigingen luiden de noodklok en dat hebben de clubs ook goed duidelijk gemaakt aan de gemeenteraad.

   

  Bij de extra raadsvergadering over de nieuwe burgemeester maakten de clubs gebruik van het inspreekrecht om uit te leggen dat het overleg over de privatisering van de buitenssportaccommodaties compleet is vastgelopen. De toekomst van de clubs is in gevaar omdat er niet genoeg geld is en omdat de gemeente eigenlijk het probleem over de schutting gooit. ‘Dan verhoogt u toch de contributie, zo kregen we ook te horen van ambtenaren,’ aldus Kees Neervoort van DOB uit Nigtevecht, ook namens VV Maarssen, DWSM, OSM’75, VIOD, SV Loenen, FC Breukelen, NiTA en VV Kockengen over de ontwikkelingen rond de Notitie Harmonisatieplan Buitensport Accommodaties. ‘Door de harmonisatie veranderen wij van huurder van velden met ontzorging door de gemeente voor vervanging en onderhoud naar eigenaarschap met veel meer verplichtingen, risico’s, en fors hogere uitgaven. In de nieuwe situatie zullen naast de kosten van onderhoud en vervanging van de velden OZB, verzekeringen etc. ook voor rekening van de verenigingen komen, de eerdere relatief bescheiden huurbedragen komen te vervallen’, zegt Kees Neervoort. Verder zal de gemeente jaarlijkse vergoedingen overmaken aan de verenigingen gebaseerd op normen waarop zij tot nu toe het onderhoud c.q. vervanging heeft gebudgetteerd. En hier zit dan ook het grote verschil van opvatting dat intussen is ontstaan tussen de verenigingen en de portefeuillehouder en haar ambtenaren.’ Kortom, het is te weinig en de clubs hebben het geld niet. Het overleg zit muurvast en de gesprekken verlopen niet echt soepel, zo bevestigen de clubs. ’Stelt u zich eens voor, je spant je in voor je vereniging omdat je betrokken bent bij sport en je leefomgeving, dat kost tijd maar daar krijg je ook iets voor terug namelijk plezier en waardering. Maar als het aan de gemeente ligt mag je als bestuurder óók langlopende financiële verplichtingen aangaan. De gevolgen hiervan mogen duidelijk zijn, het zal nog moeilijker worden om vrijwilligers te vinden die dat op zich willen nemen’, zo is de reactie van de teleurgestelde voetbalverenigingen in Stichtse Vecht. ‘Deze 9 clubs hebben gezamenlijk 4000 spelende inwoners, er wordt dagelijks getraind op 30 velden, het belang van het in stand houden van deze clubs moge u allen duidelijk zijn.’ De gemeenteraad schrok van de situatie en wil op korte termijn overleg met de clubs. Sportwethouder Veneklaas zegde toe dat er snel een memo komt met de stand van zaken.